Rajczi Építőipari és Szolgáltató Kft.


Bemutatkozás


Köszöntöm a Rajczi Építőipari és Szolgáltató Kft. weboldalán!

Építkezés magas színvonalon

img_8620

Rajczi János vagyok, Lébényben születtem. A középiskolát, gépészeti szakközépiskolát Mosonmagyaróváron végeztem. Már középiskolás koromban is rendszeresen sportoltam, atletizáltam. Ifjúsági és juniorválogatottként országos és nemzetközi versenyeken vettem részt.Utazásaim során megfogták a képzeletemet a szép épületek, építmények, és tanulmányaimat építész pályán folytattam. A budapesti egyetemen hídépítő diplomát szereztem. Az akkori Hídépítő Vállalatnál helyezkedtem el, az abdai Rábca-híd építésénél munkahelyi vezetőként dolgoztam. Jártuk az országot. Érdekes időszaka volt az életemnek, sokat tanultam. Egy munka kapcsán jutottam el Petőházára, ahol megkeresett a cukorgyár akkori főmérnöke, későbbi igazgatója dr. Fábián Károly.

Az 1970-es évek végén komoly fejlesztések indultak be a gyárban, s ehhez idecsábított. Nem bántam meg, mert nagyon sokrétű munka volt, a mélyépítéstől a magasépítésen át a speciális hőtechnikai építésekig nagyon sokoldalú munkát végezhettem. Hetven építőipari munkás dolgozott a kezem alatt a kőművesektől a festőkön át a szíjgyártókig. De voltak természetesen segédmunkások is. Ez a csapat is sokrétű színes volt. A cukorrépa-feldolgozási kampány idején valamennyien a cukorgyártásban dolgoztak. Ez alatt az idő alatt terveztük meg a mérnöki irodában mindazokat a fejlesztéseket, melyek által korszerűbb lett a gyár.

Fábián úr- főképp, mikor már igazgatóként vezette a gyárat – arra törekedett, hogy a lehető legtöbb nyereséget visszaforgassa a beruházásokra, korszerűsítésekre. Termékeny húsz év volt számomra is, amit tervezéssel és az építési munkák kivitelezésében tölthettem. Az ipari tervezések mellett sportpályát, új úszómedencét a gyár saját strandjába, tekepályát és Fertőtavi csónakházat is létrehoztunk. A petőházi cukorgyár még akkor is az ország legjobb cukorgyára volt, amikor bezárták.

4-csaladi-lakohaz-epitese

Eljött a privatizáció, ami hatással volt, ránk. 1997-ben három munkatársammal megalakítottuk az Ikva ’97 Kft.-t. A gyár vezetésétől azt a lehetőséget kaptuk, hogy a működésünkhez szükséges berendezéseket, eszközöket megvásárolhattuk, és ígéretet kaptunk az igazgató úrtól, hogy folyamatosan kapunk megbízásokat, munkát a gyártól. Ez így is volt mindeddig, amíg dr. Fábián Károly igazgató úr nyugdíjba nem vonult. A helyébe lépett osztrák igazgató már nem tartott igényt a munkánkra.

Igaz, akkorra már lecsökkent a cégünk létszáma is. Sokan nyugdíjba mentek, vagy a teljes önállóságot választották. Viszont más utat, külső megrendelőket kellett keresnünk. Részben a környékbeli önkormányzatoknál dolgoztunk, fertődi vállalkozások felkérésére fogorvosi rendelőket, kávézót és panziót, bankfiókot is építettünk. Egyébként 2002-ig Petőházán képviselő is voltam, ekkor újra nősültem, majd Sarródra költöztünk. 2010-ben már Sarródon lettem önkormányzati képviselő.

2-fertoujlaki-templom-atepitese-2007-ben

A második céget, a Rajczi Kft.-t már itt alapítottuk, együtt 2006-ban. Mindkét cég működik, de más-más működési területen. Az Ikva ’97 Kft.-t meghagytuk beruházócégnek. Annak idején Petőházán vettünk ugyanis területeket (házhelyeket), ahol már korábban is építettünk négylakásos társasházakat, melyeket kulcsrakészen értékesítettünk. A kivitelezési munkákat (az említett társasház építését is) a Rajczi Kft. végezte. Tehát így választottuk külön a működési területeket, a jobb átláthatóság szempontjából.

7-automata-fejohaz-epitese-befejezo-munkai-2015-ben

A beruházó és a kivitelező szoros kapcsolatával a lakásvásárlók is jól járnak. Ha bármi gond felmerül, minden egyértelmű, nincs egymásra mutogatás. Itt lakunk Sarródon, itt minden partnerünk, ügyfelünk megtalál bennünket. Hibát mindenki elkövethet. Így ha jogos a kifogás, megjavítjuk. Itt szeretnénk életünket leélni. Egyébként az építtetőknek csak korrekt ajánlatokat szabad adni, amiben minden szükséges anyag mennyisége szerepel. Mindig előfordulhat, hogy más megoldást kíván a tulajdonos, eltér a tervezettől. Tudnia kell, hogy akkor a költségek is változhatnak.

img_4775

Először régi parasztházak teljes felújítását majd az utóbbi években több osztrák megrendelőnek családi lakóházat is építettünk. Olyan is előfordult, hogy egy német család eladta a németországi lakóházát, beköltöztek egy petőházi társasházi lakásba fél évre, s az alapozástól a kulcsátadásig figyelemmel kísérték a munkánkat. Nyárligeten készült ez a lakóház.De több templomot is felújítottunk, korszerű technológiával helyrehoztuk a vizes falakat. Az egyik legérdekesebb munkánk (kb. öt éve) a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak a Hanság élővilágát bemutató kiállítóterme Öntésmajorban. Még az ezernyolcszázas években építette báró Berg Gusztáv az épületet. Probléma merült fel az épület állagával, repedeztek a falai. Mi vállaltuk ennek az épületnek a megerősítését. Az alépítmény cölöpözésével sikerült megfogni, megállítani a süllyedést. Most gyönyörű interaktív kiállítás működik benne.

Munkáinkat jól ismerik már a környéken, ráadásul az embereink is erről a környékről valóak. Húsz ember dolgozik nálunk, s ami a legfontosabb, négy tanulónk is van. Mi több, a saját szakmunkásainknak a gyerekei is ott vannak a dolgozóink között. Egykori cukorgyári asztalostanulóm, Németh Tamás ma is nálam dolgozik.

7-automata-fejohaz-epitese-befejezo-munkai-2015-ben

Az elmúlt években nagy beruházásokat végeztünk, mezőgazdasági telepeket újítottunk fel, s ezeknek az átadása ebben az évben történt. A befejező szakasz mindig kevesebb munkát és kisebb árbevételt jelent. Viszont több esetben nagyon fontos előkészítő szakaszban, pályázatírási, költségvetés-készítési időszakban vagyunk. A projektek előkészítése mellett vannak kisebb munkáink, melyeket folyamatosan végzünk. Maximum 20 km-es körzetben több kisebb önkormányzati beruházás kivitelezését is végeztük, végezzük, járdaépítésektől az épületfelújításokig.

5-2012-ben-epitett-vasbeton-silotarolo

Nagyon fontos, hogy meg tudjuk tartani a jó szakmunkásainkat, teljes maradhasson a létszám. Ennek érdekében lehetőleg folyamatosnak kell lennie a munkavégzésnek. Fontos a gépek, berendezések karbantartása is, amit általában a téli időszakban gépkezelőink a sógorom és fia irányításával végzünk. Az elmúlt években ugyanis elég sokat fordítottunk eszközfejlesztésre. Darus gépkocsit, önjáró betonkeverőt vásároltunk. Ez utóbbi azért fontos, hogy mindig a megfelelő minőségű, összetételű betont tudjuk előállítani. Vásároltunk zsalurendszert is, silók, monolit betonfalak építéséhez nagyon megfelelő.

Természetesen nem végzünk mindenféle szakipari munkát a házak és lakások kulcsrakész átadásáig. Van egy kiváló alvállalkozói kör, akikkel már 5-10-15 éve együtt dolgozunk. Velünk egyeztetve, a megfelelő időben végeznek el egyes szakipari munkákat, melyek a beruházás teljes befejezéséhez szükséges.

lakopark-katalogus4

A jövőbeli terveinkről Papp Gyula polgármester úrral beszélgettünk. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk elöregedni településeinket. Sarród, Fertőújlak, Nyárliget tudjon fiatalokat ide letelepíteni. Ezért a cégünk már korábban is vásárolt, de még vásárolni is fog telkeket. Társasházakat fogunk építeni, a következő öt évben ötven lakást. Száz-százötven embert szeretnénk idecsábítani Sarródra. Az előkészítés folyik. Tavasszal már szeretnénk letenni az alapkövet. Az első hat lakásra már vevő is jelentkezett.

A munkatársainkkal már Petőházán is rendeztünk közös programokat, és jelenleg folytatódik a hagyomány, a karácsonyi közös összejövetel. Ez az idei évben is kedves barátunk Rábensteiner Viktor vendéglőjében Fertődön a Gránátos-házban fogjuk tartani. Évértékelés, ajándékozás fehér asztal, jó étel, ital mellett.


Nyugati Tükör
XIX. évfolyam 2. szám
6-7. oldal
Régiós Magazin
2016. januárÚj lakások építése. Régi házak felújítása. Generálkivitelezés. Műszaki vezetés és ellenőrzés.